Investera

Allt om investeringar

Investera i fysiska tillgångar

 

Det finns många möjligheter att investera i fysiska tillgångar, eller realtillgångar. Att investera i realtillgångar skiljer sig dock en del från att investera i exempelvis värdepapper. Investeraren måste tänka på saker som likviditet (hur lätt är det att omvandla tillgången till kontanter?) och förvaring (hur kan man förvara tre ton vete på ett bra sätt?) utöver de vanliga bedömningarna av risk, pris och värdestegring som alltid ska göras.

En del realtillgångar passar bra för investering, andra gör det inte. Att samla på modellflygplan eller frimärken kan vara nog så trevligt och roande, men chanserna till någon extrem värdeökning kommer alltid att vara ganska små. Dessutom blir likviditeten lidande ju färre som samlar på eller investerar i något, och chansen till bra avkastning är låg eftersom tillgång och efterfrågan brukar följa varandra ganska nära.

Så vad kan man investera i då? Fastigheter är förvisso realtillgångar, och investering i dessa är ett så omfattande ämne att det fått en egen sida. Andra realtillgångar som kan bli bra investeringar förutsatt att man är påläst, förberedd och vet vad man gör, inkluderar fysisk metall, ädelstenar, viner, konst och antikviteter.

 

Fysisk metall

När man talar om att investera i fysisk metall så är det oftast ädelmetall man tänker på. På senare tid har det dock även uppstått möjligheter att investera i andra metaller som till exempel koppar, varför även dessa får vara med under rubriken.

Vanligast förekommande vid investeringar i metall är att man köper guld och silver i form av antingen tackor eller mynt. Storleken och vikten på dessa kan variera mellan knappt ett gram och flera kilo, men vanligast är förmodligen mynt och tackor som väger 1 troy ounce (31,1 gr), eller 1 oz som det ibland förkortas.

För den som inte vill binda flera tusen kronor i en guldtacka finns det flera alternativ av ”lägre valör”. Silver är inte tillnärmelsevis lika dyrt som guld, och för den som är ute efter metall av andra skäl än pur värdebevaring kan kopparmynt och koppartackor vara alternativ att kika närmare på.

Fördelarna med att investera i fysisk metall är många. En av dem är att investeringsguld är momsbefriat, vilket innebär att du inte behöver redovisa dina inköp till staten. En annan är metall i handen är metall du äger, till skillnad från certifikat som riskerar att bli värdelösa om exempelvis utfärdaren av dem skulle gå i konkurs. En nackdel kan vara att likviditeten är låg, även om den har blivit mycket bättre på senare tid tack vare auktionssiter och svenska webbutiker som både köper och säljer metalltackor och mynt. En annan kan vara förvaring. Även om det cirkulerar historier om hur tjuvar har missat att stjäla silvertackor förväxlade med brevpressar, så är det inget att chansa på. Att förvara sina mynt och tackor i ett bankfack är förmodligen det bästa alternativet. Om du har ett kassaskåp – kolla upp hur mycket av värdet i det som täcks av din hemförsäkring. Ofta är det förvånande lite!

 

Ädelstenar

Att investera i ädelstenar är främst att investera i något värdebevarande. Ser man till prisutvecklingen för olika ädelstenar finns det andra alternativ som är att föredra för en investerare. Å andra sidan finns det få alternativ som har lägre risk. Ädelstenar kommer liksom ädelmetaller alltid att vara eftertraktade och att ha dem som en defensiv del av sin portfölj behöver inte vara fel.

Ädelstenar graderas utifrån fyra aspekter: slipning, färg, klarhet och carat. Dessa har var för sig stor inverkan på stenens värde, så låt dig inte luras av att en stor 5 ct diamant säljs till samma pris som en hälften så stor. Det är inte nödvändigtvis ett kap! Carat är ej att förväxla med karat, som är en renhetsangivelse för guld. 1 carat, eller ct, är detsamma som 0,2 gram och alltså en viktenhet. Vanliga ädelstenar att investera i är diamanter, rubiner, safirer och smaragder.

 

Vin

Att investera i olika viner är att ta en hög risk för en, ibland, hög avkastning. Precis som för alla investeringar gäller att den som ska köpa vin har gjort sin hemläxa.

För det räcker inte med att traska ner till Bolaget, köpa en BiBa Foot of Africa och sedan sitta på den i trettio år. Endast de finaste vinerna lämpar sig för investering. Utöver exceptionell kvalitet bör ett bra investeringsvin finnas i en begränsad upplaga, och dessutom ha stor lagringspotential. Det finns som med alla regler undantag, där även ganska mediokra viner har sålts för stora summor. I dessa fall handlar det ofta om historien bakom vinet, att det tillhörde någon historisk person eller gick till botten med något berömt skepp osv. Vill man satsa på säkra kort kan det vara en idé att titta närmare på viner från Bordeaux och Rhône.

Förvaring av vin är något som gör kraven något speciella på en vinsamlare, då optimal lagring har stor betydelse för slutpriset. Likaså bör man komma ihåg att vinhandlaren alltid vill kunna göra en vinst, både när du köper vinet av denne, och när du säljer tillbaka det efter många år.

 

Konst och antikviteter

Att investera i konstverk kan vara lönsamt – för den som vet vad h*n gör. Som alltid gäller det att ha en känsla för vad marknaden uppskattar, och kommer att uppskatta om tio eller tjugo år. Tidshorisonten är lång för konstinvesteringar, men liksom med vin är det förmodligen något du även måste ha en passion för. Och att få kunna njuta av sin investering i tio år är kanske värt något det med!

En generell riktlinje för den som vill investera i konst är att man hellre bör köpa någon ung och okänd konstnärs bästa verk, än en etablerad och känd konstnärs sämsta. Alltså: hellre ett mästerverk av Anders Andersson än en pennskiss av Bruno Liljefors. Kom också ihåg att kanske så lite som ett av tio konstverk har potentialen att öka i värde. Om det gör det så är det dock inte alls omöjligt att du får en tiofaldig ökning av kapitalet.

Alla har vi väl sett på Antikrundan, när någon har tagit med sig farfars potta och det visar sig vara den kungliga hovlatrinen i Versailles? Eller när någon annan kommit över en tavla på loppis och det är en okänd Zorn? Intresset för antikviteter är stort i Sverige, men liksom för konst gäller det att kunna sin sak, och även ha ett intresse utöver det ekonomiska, när man placerar pengar i antikviteter. Och glöm inte bort transaktionskostnaderna i form av auktionsavgifter och konstnärsavgifter!

 

Länkar

Alternativa investeringar - en site för dig som vill veta mer om lite ovanligare investeringsformer

Föreslå en länk!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)